Tuesday, October 23, 2012

Cerita16 Hari.

Bismillah..
Assalamualaikum awak, awak dan awak!
Tak tak jawab dosa, 
kalau jawab Allah sayang, Nopa pun sayang!
*aiceh*
;)
Alhamdulillah, diberikan kesempatan untuk update belog berhabuk nia.
ohya, sekarang dah Autumn tau di Cantebury.
Kebanyakan hari-hari kat sini hujan, cuaca pun makin sejuk.
Baru ni Nor pun demam.
Alhamdulillah, feeling much better after seharian bed rest.
*kantoi tak p kelas hari ni*
 Ok,
ok,
ok.
Cerita pasal Canterbury Nopa cerita kat entry next naa.
Sekarang nak share cerita sebulan yang lepas.
Tapi inshaAllah,
masih segar, cerita ni tak basi lagi.
Hehe!
*who cares after all*
:'P
Ingat tak yang Nor ada bermusafir bersama Kelana Convoy selama 16 hari?
Ha, 
tu yang nak cerita ni.
*uhuk* 
Ada gambar yang kena click pada no dia baru keluar.
Maaf atas kesulitan.
*aicehhh lagi*

IMG_7485
Ni half of the team convoy. kami p kalau tak silap 88 orang masuk crew.
*Kalau tak silap la nohhh..*
Kalau nak tengok ramai tak ramai,tengok gambar penutup entri nanti naaa!
;)
Mana kami p?
ha,
nak bagitahu la ni.
jeng
jeng
jeng
:P
Ni la tempat2 yang kami p dari 1- 16 September lepas:
1. Belgium
2. Holland (Amsterdam and Volendam)
3. Germany (Heidelberg)
4. Fussen (Neuschwanstein Castle),
5. Austria (Innsbruck)
6. Italy (Venice, Rome, Pisa)
7. Switzerland (Lauterbrunnen & Swiss Alps)
8. France (Paris and Disneyland)

 IMG_6780 
Ni hari first kami gerak. Ni kat Kilang Coklat di Belgium!
^_^
Singgah semeta jah kat Belgium ni.
Sempat la kawe beli cokelat Belgium.
Lepas tu terus gerak ke Holland.
Ha, first night kami tidur khemah.
Percutian budget katanya.
Sejuk baq hanggggg!
*gigil gigil*
Lepas tu esoknya,
kami p lawat tempat cheeses and clogs making.
Tadaaa...
IMG_6918
:
:


 Ini adalah encik pembuat clogs.
Tinggi amat, bukan?
100% Holland katanya.
:P

IMG_6923

Yes. itu ialah muka jakun Nopa.
Depan Nor tu tempat encik buat clogs carve clogs dia.
aha.
Sape malas baca belog Nopa,
boleh lah tengok video yang tak seberapa ini.
7 countries in 5 minutes gtu.

  
Aha. dah tengok?
Maklumlah,
secara jujurnya Nor pernah ada cita2 nak jadi pengacara jalan2 cari makan.
Dah la dapat makan.
dapat jalan2.
Heaven uols.
*ok, selingan saja*
:'P
IMG_7031
 Ni sebahagian team from Canterbury yang join Kelana Convoy.
Nama team kami VaVaVoom.
*awak hado?*
:P

  IMG_7562  
 Tadaaa.
Ape orang kata,
kalau p Amsterdam wajib ambil gambar kat sini.
Nah.
Nopa was here!
Hehe.
:P
Bawah ni gambar bukti yang adakalanya kami tidur khemah.
*Syok juga tidur dalam khemah ni. Gigil gigil*
:'P 


IMG_7579
  IMG_7831  
 Ni kat Heidelberg. ye. seperti yang tertera di dinding tersebut.
Kami p lawat castle lama.
Runtuhan jah.
Tapi,
subhanallah,
the view was amazing!
:')
IMG_8202
Ni masih di Germany.
Fussen nama tempat ni.
Naik kereta kuda p tengok istana.
Naik keta kuda memang syiokkk,
tapi...
tapi..
tapi lagi....
tiba2 kuda berhenti dan *tettttttt*
Busyukkkkkk.
Rupa-rupanya kuda kalau nak 'ukkk ukk' dia tak bagi tanda2 apa pun.
Dia berenti, dan buang begitu saja.
Memang perfume terbaiklah masa tu.
*Oxygennnnnn!*
  IMG_8371
Ha,
this one memang amazing view campsite kami!
Subhanallah, MashaAllah, Allahuakhbar.
Sekeliling kami time ni memang gunung ganang.
Cantikkkkkkkkk.
Ni dekat Innsbruck, Austria.
:'D


IMG_8632
  IMG_8894
 Ha, dua gambar yang Nopa pakai tudung pink ni masa dekat Venezia, Itali.
Panas, but still,
the view sangat ah-may-zingggggggggg!
Naik gondola.
Pening sedikit kerana panas.
:')
 IMG_9341 
Ni Nopa, Syin dan Dila dalam Vatican City.
Amazed dengan gereja besharrrr.
 :)
Next kami ke Colosseum. Jalan2 sekitar Rome.
IMG_9477

Hari berikutnya kami ke Pisa, Italy!
 Alhamdulillah,
langit sooo biru on that day!
And that Leaning Tower of Pisa ada depan mata Nor.
MashaAllah.
Gembira tak terkata.
:')
   IMG_9897
ha..next kami ke Swiss.
Ya Allah.
Kat Swiss lagi la speechless.
Speechless bukan pasai penat ke apa.
Tapi pasai Subhanallah, cantik sangat.
Indahnyaaaa dunia Allah.
Luas.
Terasa sangat kerdil berada di antara lembah-lembahNya.
Nopa cuba upload gambar d Swiss, tapi ntah kenapa Flickr malam ni tak boleh nak upload gambar.

Huweee.
Kalau tahu upload siap2 semalam sekali dengan gambar lain.
So,
Video ni je la Nor dapat share:

  

Indah macam dalam lukisan kan?
Memang lukisan pun...lukisan alam oleh Dia al Holiq!
:')

IMG_0830
ehem.
Tulah rupa sebenar Minnie Mouse.
Ok,perasan.
Tahu kah anda cost untuk telinga tikus itu ialah 11.99 euro?
Ni 10 tahun akan datang inshaAllah Nopa ada anak sendiri, suruh dia pakai yang ni je.
Kihkihkih.
:'P

Seharian kami enjoy permainan kat Disneyland.
Huhhhhh.
Hilang suara duk menjerit.
But,
seriously,
sangat oh-syem!
Gembira hingga mengeluarkan air mata.
:'D

 *fuhh..ayat...fuhhh*
 
IMG_1383  
aha..esoknya di Paris,
Alhamdulillah kami sempat singgah di Masjid Paris.
lagi,
Subhanallah.
Teringat kenangan di Al-Hambra.
Dindingnya cantik sangat.
:')
 *abaikan my bare face after solat Asar tu*

Then, dah petang tu kami ke Eiffel Tower.
Ehem3!
Jelly tak?
hihi!
Tapi sayangnya masa tu dah petang,
jadi tak banyak gambar cantik boleh d snap kat sini.
Sobs. Sobs. Sobs.
Takpelah,
ianya terus menjadi kenangan terindah dalam lubuk hati dan memori.
*Fuhhhh..ayat lagi...fuhhh...sasteranyaaaa*
IMG_1444


Okkay
okkayyyy
okkayyy..
dah nak habis la ni cerita Nopa.
Last but not least,
yang bestnya dapat kenal pakcik2 and makcik2,
 kakak2 dan abang2 dari Malaysia 
yang semuanya baik hati belaka. 
oh ya, dapat kenal geng2 TESLians from Warwick juga.
 Kalau tak,
 sampai habis belajar la tak kenal depa!
hehe!

 IMG_1604
Ini lah dia group besar geng2 yang pergi trip 'Conquer of Europe' last September!
Depa semuaaa ohsemmmmmm!

InshaAllah,
moga ukhwah terus kekal!
:')

Sekian dulu laporan dari Nopa di bumi Canterbury.
InshaAllah panjang umur ku hupdate lagi.
;P
Till then,
sebarkan salam,
sedekahkan senyuman!
Alahai..comelnya senyum macam tu!
;)

notakaki:
Bermusafir boleh menambahkan iman kepada Allah. benar sekali.
Pandang-pandang alam Ilahi,
sambil dipandang marilah difikiri.
Dalam Al-Quran juga disebut,
alam ini diciptakan untuk hambaNya yang berfikir supaya bertambah keimanan mereka terhadap Allah.
Alhamdulillah,
Allah beri peluang, rezeki, ruang masa utk Nopa lihat bumi Dia.
Jika bukan dengan izinNya,
tentu Nor sendiri tak sampai ke negara-negara asing ini.
Moga ada tarbiyahNya.
:')


4 comments:

MéuzAngelo™ XXIII said...

perghhh.. euro trip. best giler [link blog saya]

Bard said...

Criter yang menarik...seronok baca Nor tulis...:)

Leyla said...

best nye .. fantastic ..

Juacomey said...

salam,, best nya kak norfa jalan2 kat euro..best giler.. sy nak jgk.. T_T.. eh eh.. budget sendiri ke kak nor?