Monday, April 11, 2011

Ireland's Story: 1st day, Dublin.

Assalamualaikum peeps!
Alhamdulillah,it's just another beautiful day in spring!
:')


FYI,
on 31st March till 10th April 2011, I was away to Ireland.
Team jaulah kami got 12 people,10 from Canterbury and 2 dari London.
:)
Alhamdulillah,it was a great journey and what I should admit that I've learnt many new things!
Bukan sekadar jalan2 biasa,tapi penuh dengan pengisian dan sharing dari sisters.
Words can't really tell what I feel.
Alhamdulillah,
sungguh,
Dia yang membukakan hati untuk menerima perkara2 baru dan peringatan ni.
:')


So,
lemme start with Dublin story.
Di Dublin,
kami stay d rumah sisters kat sana.
Turun2 flight,dapat sejambak bunga dari sisters Dublin!
Then Che Ain and Nadira terus bawa kami ke rumah diorang.
^_^
Eh eh..i should mention this : Ireland got ramai Doctors and bakal doctors ok! hehe~
Masa stay d rumah sisters, I got to know nama rumah tu is 'Insyirah'
Kat rumah Insyirah,
malam tu we got some activities which were 'Taaruf' and 'Sharing by sisters from Dublin'
:)
ok,
cuba tengok air.
Jernih kan.
Air,
we use it to clean our body,aite?
juga kita guna for wudhuk.
Senang cakap we use air untuk bersuci,bersihkan lahiriah kita.
Sebagaimana air itu kita gunakan untuk bersihkan lahiriah badan kita dari setiap kekotoran,
why not we purify ourselves sejernih and sebening air itu..?
Rambut sama hitam,hati lain2.
Hati kita,
adakah sebersih,sejernih,sebening air yang kita gunakan?
MasyaAllah,
me rasa sangat tersentuh dengan sharing ni.
Air yang Allah ciptakan itu juga boleh menjadi sesuatu buat muhasabah diri.
:')
Bicara tentang hati,
sungguh,
Rasulullah bersabda,
"...Ketahuilah di dalam jasad itu ada segumpal darah, sekiranya ia baik maka baiklah seluruh jasad, sekiranya ia buruk, maka buruklah seluruh jasad, ketahuilah bahawa ia adalah Qalb” Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim.

now,
take your tafsir and check Surah ke 6,starting from ayat 74 till 83.
MasyaAllah,
ada kisah Ibrahim dalam surah ni.
:)
to summarise,
I should say:
Nabi Ibrahim adalah seorang yg banyak berfikir.
He looks everything from different views.
Dia seorang yg berfikir jauh and critical to judge everything that surround his life.
Ok,
me nak share this;
"Pandang-pandang alam ini,sambil pandang difikiri..
Mana bumbung langit tinggi,
mana lantai bumi;
Tiap satu yang terjadi,
tak mungkin tersendiri,
cuba cari jawapan andai meragui"
So,where we can find the answer then?
Check out your Al-Quran,
Allah dah susun cantik2 ayat2 dalam tu
yang menerangkan kejadian alam dan kekuasaan Sang Penciptanya
untuk kita berfikir.
Ok,
jom check Al-Baqarah ayat 117.
ni baru satu,
nak lebih banyak list petikan dari Quran?
klik sini:
Heaven and Earth
Dari kak Fas,
dapat 1 sharing bertajuk:
"Tingkatan Cinta"
Terkadang kita melebih-lebihkan sesuatu,menyayangi sesuatu berlebih-lebihan tanpa kita sedar.
dan itu memang fitrah kita sebagai manusia.
Sedar tak,
kadang-kadang cinta kita pada Allah tu tak sebanyak cinta kita pada ayah ke,ibu ke,adik,abang,kakak,kawan2 atau suami isteri kita.
takpun,cinta pada Facebook tu ha.
Berapa banyak masa kita habiskan menghadap Facebook
and
berapa banyak pula masa kita habiskan untuk baca ayat2 Allah,baca kisah2 nabi dan para sahabat?
Dush2,
sangat terkena pada diri sendiri.
>_<
Jadi,
jom..perlahan-lahan bertatih mengenal Allah melalui al-quran.
Al-quran,
kalau benar kita faham tiap pengertiannya,
is a direct touch from Allah.
Banyak kisah-kisah umat terdahulu dan peringatan2 dari Dia yang boleh diamabil sebagai pengajaran.
:')
We can use Quran to check our level of iman.
Dan sungguh,Quran itu bersifat pemurah.
kenapa?
Sebab,
you'll get what u want from Quran.
Syaratnya,
bercintalah denga Al-Quran,
Fahami ayat2nya,
Kalimah cinta dari Allah S.W.T.
waallahualam.
 ok,
inshaAllah tu yang me dapat semasa di Dublin.
Cerita jalan2 di Dublin?
Moh chek cita naa...
heee!
Kat Dublin,
me n my frens g jenjalan city dia.
g taman,
g picnic,
g makan.
heee!
Ringkas je.
tengok gambar ok?
:)
IMG_6397
We travelled by Ryan Air~:)
IMG_6672
Tulips!In love with Flowers!!^_^

IMG_6763
Dublin City Centre!
IMG_6813
Makan2!^_^

IMG_6817
79 dishes for 7.99 euro,buffet,makan lah banyak2 ok!heee~
^_^

So,
tulah cerita d Dublin.
Cerita lebih panjang,
tunggu next entry d Belfast, inshaAllah.
^_^

notakaki: Subhanallah,indahnya ukhwah! Jazakkillah buat sisters d Dublin,Nor banyak belajar dari kalian..:')

5 comments:

BunBun said...

hey.. cerita dan sharing yg sgt menarik.. i like about the 'tingkatan cinta'.. mmang trkena kat diri sendiri.. >_< hehe..

mIss ♡ AtuL said...

awak teringin nk g overseas...doa kn sy dpt pg....

Izamir Ridzwan said...

nk pegi luar negara jugak

Hazrina Erin said...

teringin nak pergi overseas~salu dpt g penang je..T_T

NorFa NFMD said...

kawan2 :alhamdulillah,sy tak mmpu nksmpai ke sini kalau bukan KPM taja,pling penting semua ni rezeki dari Dia..:')